Magic Johnson Berunding untuk Piece of Las Vegas Raiders: Laporan
toto

Magic Johnson Berunding untuk Piece of Las Vegas Raiders: Laporan

Legenda Los Angeles Lakers, Magic Johnson dilaporkan sedang berunding untuk membeli sekeping minoriti Las Vegas Raiders – untuk harga yang terbaik. Menurut semafor.com, Johnson telah mengumpulkan satu pasukan pelabur Data SGP dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan harganya “boleh menetapkan rekod baharu untuk tawaran sukan, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.”

Johnson ajaib
Magic Johnson sudah pun memegang sebahagian pemilikan dalam LA Dodgers MLB, LA Sparks WNBA, Kelab Bola Sepak Los Angeles MLS dan Team Liquid gergasi eSports. Legenda NBA itu dilaporkan mahu menambah Las Vegas Raiders ke senarai itu. (Imej: Getty)
Berita mengenai minat Johnson datang selepas Forbes melaporkan pada bulan Ogos bahawa francais dan pemilik Mark Davis menerima tawaran daripada Togel SDY “pelabur yang tidak dinamakan” untuk kepentingan pemilikan minoriti, yang telah menilai pasukan itu bernilai $6.5 bilion – harga yang akan mengatasi pembelian baru-baru ini untuk pemilikan Denver Broncos dan Carolina Panthers.

Forbes menyatakan bahawa pegangan minoriti biasanya melibatkan kira-kira 5% daripada francais sukan, yang tidak memberikan suara operasi dalam pasukan.

Sentuhan Ajaib
Pada 2012, Johnson mengetuai sekumpulan pelabur yang membeli Los Angeles Dodgers, di mana dia masih memiliki pegangan, dengan harga $2 bilion. Johnson juga memegang pegangan minoriti dalam Los Angeles Sparks dari WNBA, Kelab Bola Sepak Los Angeles MLS, dan gergasi sukan Team Liquid. Dia memegang kepentingan dalam Lakers sehingga 2010 dan dalam Dayton Dragons, pasukan besbol liga kecil, sehingga 2014.

Pembelian Broncos penetapan rekod yang disebutkan di atas? Tanda harga $4 bilion dilaporkan mengalahkan tawaran oleh kumpulan pelaburan dengan penglibatan Johnson pada Mei 2022.

Dalam usaha niaga bukan sukan, Johnson ialah pemilik majoriti Syarikat Insurans Hayat EquiTrust, dan membina nilai bersihnya yang dilaporkan $620 juta dengan pelaburan dalam jenama Starbucks, Pepsi dan Burger King.

Sejarah Minat Raiders
Johnson sebelum ini menyatakan minat untuk memiliki sekeping Raiders sedekad lalu apabila francais itu mencari wang pembayar cukai untuk membina stadium baharu di Oakland, Calif. Johnson dikaitkan dengan kumpulan yang ingin Hongkong Prize membawa pasukan itu kembali ke LA, di mana ia bermain dari 1982 hingga 1994. Perjanjian itu gagal.

Sejak perpindahan mereka ke Las Vegas diumumkan pada 2017, Raiders melonjak daripada pasukan ke-31 paling berharga NFL kepada pasukan kesembilan. Menurut Forbes, penilaian mereka meningkat daripada $2.1 bilion pada 2015 kepada $5.1 bilion tahun ini.

Johnson adalah salah seorang pemain terbaik NBA, dengan purata 19.5 mata, 7.2 lantunan, dan 11.2 bantuan setiap perlawanan sepanjang kerjayanya selama 13 tahun. All-Star 12 kali itu juga berkhidmat sebagai presiden operasi bola keranjang Lakers dari 2017 hingga 2019, memperjuangkan usaha untuk memperoleh LeBron James pada 2018.