Residensi Vegas Untuk Rapper Tercemar Kematian Festival Travis Scott
toto

Residensi Vegas Untuk Rapper Tercemar Kematian Festival Travis Scott

Rapper Travis Scott akan menjadi tajuk utama sebuah residensi Las Vegas hampir setahun selepas set tajuknya di Festival Astroworld Houston keluaran macau menyebabkan 10 orang maut dan ribuan lagi cedera.

Rapper kontroversi Travis Scott
Travis Scott ialah defendan dalam saman sivil yang menuduhnya cuai berhubung persembahan di festival muzik Houston 2021 yang membunuh 10 orang. (Imej: Getty)
Bermula 17 September 2022, Scott akan menjadi tajuk utama residensi tujuh malam yang dipanggil “Road to Utopia” di Kelab Malam Zouk di dalam Resorts World Las Vegas, menurut kenyataan akhbar daripada Kumpulan Zouk.

Siaran akhbar itu memanggil Scott, yang berkongsi dua kanak-kanak dengan Kylie Jenner, “pilihan yang jelas untuk meningkatkan pengalaman dan menawarkan sesuatu yang belum dilihat oleh tetamu.” Ronn Nicolli, Ketua Pegawai Pemasaran Resorts World Las Vegas, berkata, “Kediamannya akan membawa tahap tenaga baharu kepada Resorts World Las Vegas dan menambah senarai pelbagai hiburan dan hiburan malam di hartanah itu.”

Penampilan pertama Scott di Zouk adalah pertunjukan mengejut pada Mei berikutan Anugerah Muzik Billboard 2022 di MGM Grand Garden Arena. Scott telah dijadualkan untuk kembali ke bandar pada Hujung Minggu Hari Pekerja untuk Day N Vegas. Ia akan menjadi penampilan festival pertamanya sejak Astroworld. Tetapi penganjur membatalkan acara itu, menyalahkan “gabungan logistik, masa dan isu pengeluaran.”

Kemasukan am dan tiket VIP dijual untuk dua rancangan pertama “Road to Utopia” — 17 September dan 15 Oktober — melalui tapak web Zouk.

Apa yang Berlaku di Astroworld
Rapper berusia 31 tahun itu, yang nama sebenarnya Jacques Bermon Webster II, sedang membuat persembahan di Astroworld apabila orang ramai melonjak ke atas pentas. Allahyarham, yang kesemuanya meninggal dunia akibat sesak nafas, termasuk dua kanak-kanak berusia 14 dan 16 tahun.

Berikutan tragedi itu, 400 saman telah difailkan terhadap Scott, penganjur konsert Live Nation, dan penganjur festival lain. Semua pihak didakwa cuai dalam merancang dan menguruskan pesta tersebut. 400 tindakan undang-undang itu kemudiannya digabungkan menjadi litigasi untuk seorang hakim. Senarai plaintif sejak itu telah meningkat kepada 2,800, dan jumlah ganti rugi yang mereka cari adalah berbilion-bilion.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sejurus selepas tragedi itu, Scott berkata dia “hancur” dengan apa yang berlaku. Tetapi dalam pemfailan mahkamah menjawab tuntutan mahkamah, wakilnya menafikan semua dakwaan tanggungjawab. Mereka meminta agar tuntutan ditolak dengan prasangka, bermakna mereka tidak boleh dibawa ke mahkamah lagi.

Pada Disember 2021, Scott memberitahu personaliti radio dan TV Charlamagne Tha God bahawa dia “1,000 peratus” melakukan segala yang mungkin untuk membantu peminatnya yang hampir mati apabila dia menyedari masalah itu.

“Bila-bila masa anda boleh mendengar sesuatu seperti itu, anda mahu menghentikan persembahan, anda mahu memastikan peminat mendapat Togel SDY perhatian sewajarnya yang mereka perlukan,” katanya. “Dan bila-bila masa saya dapat melihat apa-apa seperti itu, saya lakukan. Saya menghentikannya, seperti, beberapa kali untuk memastikan semua orang baik-baik saja.”

Sejarah Mencetuskan Orang Ramai
Scott telah ditangkap sekurang-kurangnya dua kali kerana menghasut orang ramai konsert. Semasa persembahan Lollapalooza pada 2015, polis berkata dia memberitahu para hadirin untuk melepasi halangan keselamatan, menurut sekutu CNN WLS. Nasib baik tiada sesiapa yang cedera. Scott kemudiannya mengaku bersalah melakukan salah laku melulu dan dijatuhi hukuman setahun pengawasan mahkamah, menurut Chicago Tribune.

Pada 2018, Scott telah ditangkap di Rogers, Ark., dan didakwa menghasut Data SGP rusuhan selepas polis berkata dia “menggalakkan orang ramai untuk bergegas ke atas pentas dan memintas protokol keselamatan.” Scott mengaku bersalah atas kelakuan tidak senonoh dan membayar lebih $6,800 kepada dua orang yang mengatakan mereka cedera, menurut Northwest Arkansas Democrat-Gazette.